Programma's

3. Maatschappelijke ondersteuning

Programma inhoud

De Wmo 2015 heeft ons de opdracht gegeven om mensen te ondersteunen in zelfredzaamheid en participatie. Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig functioneren en thuis kunnen blijven wonen. Het programma Maatschappelijke ondersteuning is in deze begroting echter breder dan de Wmo zelf. Zo vallen algemene voorzieningen jeugd en de Wet inburgering ook onder het programma. Het programma is erop gericht de participatie van inwoners te bevorderen. Dit doel blijft hetzelfde, of het nu gaat om jeugdigen, kwetsbare ouderen of statushouders.

Ambities en ontwikkelingen

Een van de gemeentelijke opgaven is het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie van inwoners. Deze opgave neemt in gewicht toe door diverse ontwikkelingen. Ten eerste blijven inwoners langer thuis wonen, ook als zij kampen met beperkingen. Dit vraagt van de gemeente een adequaat aanbod aan voorzieningen dat ertoe bijdraagt dat inwoners op een verantwoorde manier thuis kunnen blijven wonen. Ten tweede neemt de gemeentelijke verantwoordelijkheid de komende jaren toe, bijvoorbeeld als het gaat om de inburgering van statushouders, beschermd wonen of personen met een psychische kwetsbaarheid. Hiervoor is een goed en breed ondersteuningsaanbod nodig. Tot slot verwachten we dat het beroep op maatschappelijke ondersteuning toeneemt door ontwikkelingen als vergrijzing of ambulantisering.

De eigen kracht van de inwoner en het sociaal netwerk
We werken in Beuningen met het Sociaal Team. Op deze manier dragen we bij aan een integrale benadering en werken we vanuit de gedachte “één gezin–één plan”. We hechten groot belang aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Niet het beschikbaar stellen van voorzieningen staat centraal, maar het gezamenlijk zoeken naar een oplossing. De situatie van de inwoners is daarbij het uitgangspunt.

Versterken van de gemeentelijke regierol en het Beunings netwerk
In het Sociaal Domein werken we nauw samen met allerlei partijen. Dit is nodig om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Als gemeente zien we het als onze taak om te zorgen dat dit netwerk goed functioneert.

Algemene voorzieningen en preventie
In 2022 zetten we net als eerdere jaren in op preventie. We willen dit intensiveren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat verwijzers op de hoogte zijn van de sociale kaart en bij het beantwoorden van een hulpvraag nadrukkelijk beoordelen of eenvoudigere oplossingen mogelijk zijn dan maatwerkvoorzieningen. Voor de inhoudelijke uitwerking hiervan verwijzen we naar programma 2.

Beschermd wonen
De decentralisatie Beschermd Wonen start per 1-1-2022. Met ingang van 2023 wordt de integratie uitkering BW, met een ingroeipad van 7 jaar, toegevoegd aan het gemeentefonds. Iedere gemeente krijgt vanaf dan een deel van deze middelen, terwijl die nu nog geheel bij de centrumgemeente Nijmegen terecht komen.  De verdeling van deze middelen is nu nog historisch. Vanaf 2023 wordt een nieuw verdeelmodel gefaseerd, in tien jaar tijd, ingevoerd. Tegelijkertijd worden de middelen – eveneens gefaseerd – gedecentraliseerd naar alle gemeenten.
In 2022 werken de gemeenten in Gelderland Zuid de afspraken uit het regioplan en de daaruit tot stand gekomen centrumregeling uit in een dienstverleningsovereenkomst (DVO). In deze DVO worden ook afspraken gemaakt over de financiën. We leggen afspraken vast over hoe we omgaan met tekorten en overschotten.
De kosten voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang stellen we vast op basis van beschikbaarheid (dus niet op basis van daadwerkelijk gebruik) en daarbij stellen we de verdeelsleutel voor de gemeentelijke bijdrage vast op basis van het ‘aanvullend’ Wmo budget per regiogemeente. De financiële bijdrage stellen we jaarlijks vooraf met correctie/vaststelling bij de jaarafsluiting.

Wet inburgering
De Wet inburgering – Wi2021 – gaat in op 1 januari 2022. Daarmee verandert de inburgering van nieuwkomers in Nederland fundamenteel. De regie voor de inburgering komt bij de gemeenten te liggen, zoals bij participatie en zorg al het geval is. De kern van de nieuwe wet is dat gemeenten vroegtijdig en integraal de ondersteuning voor statushouders en nareizende gezinsleden (asielmigranten) en gezinsmigranten oppakken. Het nieuwe stelsel moet zorgen voor effectievere inburgering en integratie.
In 2022 willen we de leerroutes voor de taal regionaal aanbieden om zo uniformiteit en duidelijkheid te geven aan inburgeraars en aanbieders en schaalvoordelen te realiseren.
Voor de begeleiding en participatie sluiten we aan op het bestaande Beuningse netwerk, maar werken we ook samen met andere gemeenten waar dat nodig is.

Omschrijving

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

2022

2023

2024

2025

Lasten

10.589

10.817

10.971

11.149

Baten

649

649

649

649

Saldo programma excl reserves

9.940

10.168

10.322

10.500

Mutaties reserves

Dotaties

Onttrekkingen

Saldo programma incl reserves

9.940

10.168

10.322

10.500

Lasten & baten

(x € 1.000)

Lasten

10.589

15,5 %

Baten

649

0,9 %

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2021 11:38:15 met de export van 11/10/2021 11:25:16