Programma's

4. Welzijn en educatie

Programma inhoud

In dit programma benoemen we de ontwikkelingen voor de komende periode op het gebied van welzijn en educatie. Denk aan onderdelen als onderwijs, spelen, sport en bewegen, accommodaties, groen, klimaat, kunst en cultuur. Speeltuinen dagen kinderen uit tot bewegen en sociaal spel. Deze openbare speelplekken zijn goed voor de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen uit de buurt en daarnaast is het ook een ontmoetingsplek voor hun ouders. De vitaliteit van woonkernen hangt in grote mate af van de aanwezigheid van een school, een dorpshuis, andere voorzieningen en een actief verenigingsleven. Ontmoeting en verbinding zijn overkoepelende drijfveren die het bestaan van accommodaties en sociale verbanden bestaansrecht geven. Een school is wezenlijk voor de vitaliteit van een dorpskern. Het behoud van basisonderwijs en peuteropvang in de vier kernen is dan ook een belangrijk uitgangspunt.

Ambities en ontwikkelingen

Onderwijs
Het onderwijs in Beuningen zit grotendeels gehuisvest in goede gebouwen. De kindcentra gedachte heeft een belangrijke positie gekregen binnen het onderwijslandschap van de gemeente Beuningen. Voor de kinder- en peuteropvang gaan we ook in 2022 door met de ontwikkeling van de kindcentra (KC) in aansluiting op het onderwijs. Bij nieuwe ontwikkelingen houden we hier rekening mee. Vanaf 2021 gelden de bouwbesluit-eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Naar aanleiding van het eindrapport van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op scholen stelt het Ministerie van OCW €360 miljoen ter beschikking. Met dit bedrag als 30% cofinanciering kunnen gemeente en schoolbesturen investeren in het verbeteren van het binnenklimaat in schoolgebouwen. Vanaf 1 juni 2021 gelden er nieuwe regels voor het oprichten van een basis- of middelbare school. Niet langer is ‘erkende richting’ (godsdienst of levensbeschouwing) de enige grondslag om een school te kunnen stichtingen. In de wet Meer ruimte voor Nieuwe Scholen: moet een initiatiefnemer voldoende interesse voor nieuwe school aantonen, wordt beoordeeld of de nieuwe school voldoende kwaliteit kan beiden en worden meer eisen aan bestuurders en intern toezichthouders gesteld.

Sporten en bewegen
Vanaf 2019 ontvangen gemeenten jaarlijks middelen voor de Brede regeling combinatiefuncties. De regeling is bedoeld voor de inzet van combinatiefuncties, buurtsportcoaches en cultuurcoaches. Het Rijk bekostigt 40% en gemeenten organiseren daarbij 60% cofinanciering. De looptijd van deze bestuurlijke afspraken lopen tot en met 31 december 2022. In 2021 zal er een eindevaluatie plaatsvinden die in 2022 uitkomt. Gemeenten hebben de afgelopen tijd samen met lokale partners een lokaal Sportakkoord opgesteld. Om de ambities van het lokaal Sportakkoord te realiseren krijgen de gemeenten tot en met 2022 uitvoeringsbudget.

Sinds 1 januari 2019 kunnen gemeenten, sportverenigingen en sportstichtingen de btw die hen in rekening wordt gebracht voor investeringen in sport niet meer in aftrek brengen. Om de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen te stimuleren, kunnen gemeenten sinds die datum gebruikmaken van de regeling ‘specifieke uitkering stimulering sport’ (SPUK). Sportverenigingen en –stichtingen kunnen gebruik maken van de BOSA-regeling. De SPUK en BOSA regeling eindigen in 2023. Het is nog niet zeker of de regelingen in 2024 worden verlengd.

Groen
We streven er naar om het gemeentelijk groen aantrekkelijk en gezond te houden. Hiervoor is beheer nodig en herinrichting. In 2021 zijn we gestart met een nieuw groenbestek. Dit betekent dat we de accentzones (waaronder de dorpskernen) op een hoger kwaliteitsniveau onderhouden. Het belang van de biodiversiteit is steeds vaker leidend bij de beheerkeuzes die we maken. Het openbaar groen in Vording 2 en 3 wordt heringericht. De toekomstbestendigheid van de wijken staat centraal. We combineren hierbij de opgaven voor groen en klimaat met sociale opgaven.

Kunst , cultuur en erfgoed
Kunst, cultuur en erfgoed maakt onze gemeente aantrekkelijk voor inwoners , bezoekers en bedrijven . Het is belangrijk voor de verbondenheid binnen de gemeenschap, met de geschiedenis en de omgeving. We gaan uit van een goede balans tussen het bestaande en nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Onze rol als gemeente geven we het best invulling als we goed op de hoogte zijn van wat inwoners, groepen en organisaties binnen de gemeente wensen, waarderen en missen.

Bibliotheek
Het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven, en met digitale vaardigheden, neemt toe. Deze mensen komen daardoor eerder in een sociaal isolement. De bibliotheek richt zich expliciet op de mensen die extra steun kunnen gebruiken in onze geletterde maatschappij. De bibliotheek wil het aanbod afstemmen op de behoeften en activiteiten in de juiste vorm per wijk of dorpskern aanbieden. Uit recent onderzoek van KBA Nijmegen blijkt dat vooral Nederlandse leerlingen in het voortgezet onderwijs steeds slechter presteren op het gebied van leesvaardigheid. Vooral onder tieners van wie de ouders alleen basisonderwijs of vmbo hadden gevolgd, groeit daardoor de kansenongelijkheid in het onderwijs.

Omschrijving

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

2022

2023

2024

2025

Lasten

6.300

6.590

6.677

6.625

Baten

701

701

690

690

Saldo programma excl reserves

5.598

5.888

5.987

5.935

Mutaties reserves

Dotaties

Onttrekkingen

450

450

Saldo programma incl reserves

5.148

5.438

5.987

5.935

Lasten & baten

(x € 1.000)

Lasten

6.300

9,2 %

Baten

701

1,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2021 11:38:15 met de export van 11/10/2021 11:25:16