Onderwijs
In 2022 geven we samen met de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties verdere invulling aan de ambities van het IHP. Dit doen we onder andere door te starten met de nieuwbouw van kindcentrum de Dromedaris. Het schoolbestuur is bouwheer, de gemeente en de kinderopvang zijn onderdeel van de projectgroep. De onderbouw van school neemt in 2022 intrek in de tijdelijke huisvesting. De bovenbouw blijft tijdens de bouw gebruik maken van de schoolwoningen. Vervolgens kan er gestart worden met de nieuwbouw van het kindcentrum. Parallel met de vastgoed nota starten we met de plannen om het gebouw van SBO de Klavervier geschikt te maken voor de toekomst. Zodat het gebouw weer voor geschikt is voor de toekomst van het speciaal basisonderwijs. Samen met de kinderopvangorganisaties en het onderwijs gaan we verder met de doorontwikkeling van de kindcentra. Door middel van advies, coaching en ondersteuning gaan we in 2022 aan de slag om binnen de kindcentra meer de verbinding te zoeken, te benutten en te versterken.
De coronacrisis heeft een grote impact op kinderen en jongeren. Vanwege de sluiting van het onderwijs tijdens de lockdown hebben verschillende kinderen achterstanden opgelopen. Het gaat hierbij om achterstanden in het leren maar ook op het gebied van motorische- en/of sociaal-emotionele ontwikkeling. Om die reden is het Nationaal Programma in het leven geroepen; een investeringsprogramma voor de komende 2,5 jaar om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. Gemeenten krijgen middelen om scholen te ondersteunen bij de aanpak van de coronavertragingen. In samenwerking met de kindcentra, GGD en Sociaal Team werken we aan een lokaal plan om activiteiten aan te bieden om de vaardigheden van kinderen op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak aanvullend te stimuleren. In grote lijnen willen we aan de slag met activiteiten op de volgende thema’s:
1. Ouderbetrokkenheid/ inspelen op behoeften en knelpunten vanuit (groepsgerichte) preventie
2. Stimuleren van sport, spel en beweging
3. Inzet gericht op het jonge kind
Sporten en bewegen
Samen met de buurtsportcoaches, Uniek Sportaanbieders gaan we door het creëren van laagdrempelig sport- en beweegaanbod zoveel mogelijk mensen laten bewegen en sporten. Dit doen we onder andere door uitvoering te geven aan het gemeentelijk sportbeleid en het lokaal sportakkoord. Daarnaast denken en werken we mee aan initiatieven die de onderlinge samenwerking tussen verenigingen en organisaties versterken. Zodat sport en bewegen voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk blijft.
Tijdens de coronacrisis hebben we bewegingsachterstanden bij kinderen geconstateerd. In 2022 gaan we met de inzet van de buurtsportcoaches een extra impuls geven aan de motorische ontwikkeling en coördinatie van kinderen. Dit doen we onder andere door de afname van motorische testen hierdoor kunnen we de buurtsportcoaches gericht inzetten. We hebben geconstateerd dat ook sportorganisaties zijn getroffen door de coronacrisis. In 2022 zullen de buurtsportcoaches de organisaties extra ondersteunen bij beleidsvraagstukken. Daarnaast organiseren we themabijeenkomsten voor organisaties met actuele maatschappelijke thema’s.
In het najaar van 2022 vindt het WK vrouwenvolleybal voor de eerste keer in Nederland plaats. In onze regio is het plan opgepakt om met 4 gemeenten (Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen) gastheer te zijn voor een land. De gemeenten zullen deze periode in het teken staan van het WK volleybal. Samen met de lokale volleybalverenigingen, scholen en buurtsportcoaches zullen er verschillende side events georganiseerd worden.
Accommodaties
De accommodatie zijn van groot belang voor het welzijn van onze inwoners. We willen onze accommodaties daarom ook in stand houden. In 2022 gaan we een nieuwe vastgoednota opstellen. Duurzaamheid wordt een belangrijk onderdeel van de nota. Er worden beleidsuitgangspunten bepaald en per gebouw komt er een visie. Parralel gaan we op basis van de besluitvorming van de gemeenteraad in 2022 verder met de plannen voor een nieuw zwembad in de gemeente Beuningen. We willen de toegankelijkheid van publieke ruimten van het gemeentelijk vastgoed bevorderen. De organisatie Ongehinderd voert een toets uit op de toegankelijkheid van de publiek toegankelijke delen van het gemeentelijk vastgoed. In 2022 nemen we een besluit naar aanleiding van de uitkomsten van deze inventarisatie.
Groen
Het openbaar groen en de bomen worden onderhouden door een aannemer. Op een aantal plaatsen helpen ook vrijwilligers en bewoners mee. Voor de duurzame instandhouding van het openbaar groen is onderhoud alleen niet voldoende. Ook in 2022 wordt het groen op een aantal locaties opnieuw en toekomstbestendig ingericht.
In Vording 2 en Vording 3 is de openbare ruimte, waaronder ook het groen, toe aan een grote onderhoudsbeurt. In 2021 wordt, met de inbreng van bewoners, het definitief ontwerp opgesteld. Begin 2022 starten we met de fysieke omvorming van de wijk. Met de herinrichting gaan we ook de biodiversiteit bevorderen in de wijk en zetten we in op het klimaat bestendiger maken van de wijk. Ook het groen in de wijk Tinnegieter heeft onze aandacht in 2022.
We zetten in op 100% compensatie bij het vervangen van bomen. Bomenziekten, en dan met name de essentaksterfte, zullen de komende jaren waarschijnlijk zorgen voor een aanzienlijke sterfte en dus de vervanging van vele bomen.
Spelen
Door jaarlijkse inspecties en onderhoud houden we onze openbare speeltuinen veilig. De inspecties voeren we ook uit voor de speeltuinstichtingen. De gemeente ondersteunt hen in raad en daad met het duurzaam en veilig in stand houden van de speeltuinen.
In 2022 leggen we de laatste hand aan een inclusief Kindervreugd. De grootste speeltuin van de gemeente is dan wat gebruik betreft geschikter voor kinderen met een lichamelijke beperking.
Kunst, cultuur en erfgoed
We willen een sterkere betrokkenheid van inwoners van de gemeente Beuningen bij het thema kunst, cultuur en erfgoed. Het vormgeven van kunst- , cultuur en erfgoedbeleid kunnen we niet alleen. Samen met inwoners, groepen en organisaties ontwikkelen we een visie op kunst, cultuur en erfgoed en werken deze uit volgens vier uitgangspunten:
- De inhoud gaat voor financiën. Op basis van inhoudelijke keuzes bepalen we hoeveel geld er nodig is en hoe de budgetten worden gevormd;
- Het bibliotheekbeleid en het muziekonderwijs blijven belangrijke pijlers van ons culturele aanbod;
- Beuningen heeft een fraaie collectie kunst in de openbare ruimte. Daarvoor willen we bijzondere aandacht;
- Het erfgoed, waaronder het Romeins verleden, in combinatie met het landschap geeft karakter aan onze gemeente en kan haar identiteit versterken.
Op basis van de in 2021 vastgestelde nota zullen we in 2022 verdere invulling geven aan de uitvoering van dit beleid. Dit doen we samen met inwoners, groepen en organisaties. Juist ook zij bepalen of en op welke manier zij hun wensen en ideeën op cultureel gebied willen realiseren en of ze daarbij gebruik maken van ondersteuning die de gemeente daarbij kan bieden. In de participatie wordt onder andere het onderwijs, de amateurkunst en erfgoedbeoefenaars, jongeren en podia-beoefenaars betrokken.
Bibliotheek
Op basis van de bibliotheeknota Bibliotheek in Beuningen: Actief voor Lezen (2016) gaan we met scholen waar nog geen Bibliotheek op School is in gesprek om deze te stimuleren om deel te nemen aan dit project. De gemeente draagt financieel bij aan de Bibliotheek op School.
De VoorleesExpress is een gericht instrument van de bibliotheek om de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 2 t/m 8 jaar die een taalachterstand hebben te stimuleren. Vrijwilligers van de bibliotheek bezoeken 20 weken lang wekelijks gezinnen om de kinderen voor te lezen en de ouders te begeleiden om het voorlezen over te nemen, verhalen te vertellen of taalspelletjes te doen. De VoorleesExpress blijkt erg succesvol. We breiden het aantal te bezoeken gezinnen daarom in 2022 uit. We onderzoeken allerlei vormen van samenwerking met scholen, dorpshuizen, andere onderwijsinstellingen (ROC), Stg. Perspectief en overige partners die leiden tot initiatieven waardoor de drempel tot het bibliotheekwerk wordt verlaagd voor, jongeren en volwassenen, laaggeletterden en digibeten.