Programma's

2. Jeugd

Programma inhoud

In dit programma Jeugd zitten de volgende posten: de jeugdgezondheidszorg , peuter- en kinderopvang , de individuele voorzieningen Natura Jeugd en tot slot Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd.

De Jeugdwet geeft ons als gemeente de opdracht om de zorg voor kinderen te organiseren. Uitgangspunt is dat kinderen de zorg krijgen die nodig is. In het voorveld zetten we via de jeugdgezondheidszorg en peuter- en kinderopvang in op vroegtijdige onderkenning van problemen en risico's. We gaan voor preventie op zorg en gezondheidsbevordering van jonge en opgroeiende kinderen bij de kindcentra (kinder- en peuteropvang/primair onderwijs). Samen met het Sociaal Team zetten we in op samenwerking met en tussen zorgaanbieders en onderwijs, zowel lokaal (primair onderwijs) als regionaal (voortgezet onderwijs).

We treden op als regisseur op het brede domein van jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs voor onder meer begeleiding en ondersteuning. Dit doen we door de jeugdhulpzorg en gecontracteerde zorg minder versnipperd aan te bieden: lokaal als het kan en regionaal als het moet. We zorgen dat de jeugdketen in het gedwongen kader stevig staat in aansluiting op de (boven)regionale jeugdzorg.

Voor de herijking van het jeugdzorgstelsel wordt er landelijk gewerkt aan een hervormings-agenda. Dit dient te leiden tot zowel een verbetering van de hulpverlening als ook een stevigere beheersing van het stelsel. Hoe deze herverdeling er precies uit gaat zien is nu nog niet bekend. Het nieuwe kabinet zal gezamenlijk met het vaststellen van de hervormingsagenda 2022 een besluit moeten nemen over de structurele financiering van gemeenten vanaf 2023.

Ambities en ontwikkelingen

Ambities en ontwikkelingen
We gaan voor de juiste zorg op het juiste moment. Zorg en ondersteuning moet ook zo dichtbij mogelijk zijn. Als kinderen terecht kunnen in de thuissituatie, dan heeft dit de voorkeur.
We zorgen voor een goede aansluiting tussen jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp en onderwijs, jeugdhulpvoorzieningen in natura en voorzieningen die te maken hebben met veiligheid, jeugdreclassering en opvang jeugd.
Door deskundigheidsbevordering en netwerkversterking proberen we problemen vroegtijdig te signaleren en voor de juiste hulp te zorgen. Dit is niet direct uit te drukken in een indicator. In 2022 gaan we door met het actief en zoveel mogelijk real-time monitoren van het Sociaal Domein.

Versterking Sociaal Team en netwerksamenwerking
Het Sociaal Team draagt bij aan een integrale benadering. Daarom is de verbinding met netwerkpartners als huisartsen, GGD, onderwijs en Stichting Perspectief heel belangrijk. We werken vanuit de gedachte één gezin - één plan - één regisseur. Uitgangspunt daarbij is de eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners. We zoeken samen naar de voorziening die het beste past. De situatie van de hulpvrager is het uitgangspunt. Het Sociaal Team heeft de opdracht om via verschillende maatregelen meer grip te krijgen op het Sociaal Domein.  

Afname van dure jeugdhulp
We willen dure jeugdhulp afbouwen, vanuit de gedachte dat zorg dichtbij huis het beste is. Hiervoor vergroten we de mogelijkheden van toegankelijke jeugdhulp. We realiseren ons dat de gewenste transitie nog veel tijd en energie vraagt. Ook hier geldt dat kleine aantallen grote bedragen met zich kunnen meebrengen. Op onderdelen zien we jaarlijks sterke fluctuaties. We geloven in het neerzetten van een stabiele basis, waarbij we kunnen verklaren waarom soms dure jeugdhulp nodig is.  Regionaal organiseren we dat voor elk kind, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten bij aanbieders, op korte termijn passende hulp wordt georganiseerd.

We zorgen voor een goede aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs. Dat doen we om onze jongeren op de goede plaats te krijgen. Ook dit moet leiden tot minder gebruik van dure jeugdhulp. In 2022 werken we via ingezette pilots in de regio verder aan een goed zorgsysteem vanuit gemeente en onderwijs. We ondersteunen passend onderwijs door de jeugdzorg beter te laten aansluiten. Onze doelen daarbij zijn:
1. Gezamenlijke organisatie en financiering van jeugd-en onderwijshulp;
2. Vaste gezichten en solide samenwerking;
3. Versterken Schoolmaatschappelijk werk;
4. Projecten in het kader van Preventie.

Toekomst Sociaal Domein 2022
Het is onbekend of en hoe het Rijk , afhankelijk van het nieuwe Kabinet, de jeugdhulpplicht verder gaat afbakenen, wat mede gelet op de uitkomsten van de arbitragecommissie maatschappelijk en inhoudelijk gezien gewenst dan wel noodzakelijk is. Er komt een tegemoetkoming op de jeugdzorg. Onbekend is hoe dit advies concreet vertaald zal worden naar eventuele aanpassingen van de Jeugdwet en bijstellingen van het financiële kader. Aangezien deze uitspraak zowel de reikwijdte van de gemeentelijke opdracht raakt als de financiële middelen voor het realiseren van de opdracht die gemeenten hebben, is het de vraag of het verstandig is om nu al ingrijpende wijzigingen in de gemeentelijke visie op het Sociaal Domein vast te stellen.
Dat betekent dat op dit moment nog een breed geformuleerde opdracht geldt voor gemeenten. Daarom wijzigen we de visie niet radicaal, maar gaan we binnen de huidige kaders op zoek naar verbeteringen. Aanscherpingen en maatregelen hebben als doel dat we de financiële beheersbaarheid verbeteren, maar dat wel doen met behoud van kwaliteit. Op die manier werken we aan grip op het Sociaal Domein, terwijl we doorgaan met de huidige visie en bouwen aan een fundament waarop we voort borduren wanneer de wettelijke kaders voor de jeugdhulpplicht wijzigen.

Omschrijving

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

2022

2023

2024

2025

Lasten

9.674

9.245

8.807

8.807

Baten

20

20

20

20

Saldo programma excl reserves

9.654

9.225

8.787

8.787

Mutaties reserves

Dotaties

Onttrekkingen

Saldo programma incl reserves

9.654

9.225

8.787

8.787

Lasten & baten

(x € 1.000)

Lasten

9.674

14,1 %

Baten

20

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2021 11:38:15 met de export van 11/10/2021 11:25:16