Voor de (keten)voorzieningen Jeugd geldt dat we aan de voorkant gericht investeren om de kosten aan de achterkant te beperken.
A. Jeugdgezondheidszorg:
Nederland staat voor grote opgaven op het gebied van volksgezondheid en zorg. Naast infectieziektenbestrijding zoals bij Covid-19 moeten we vanuit gezondheidsoptiek bijdragen aan de omgevingsvisie. Uit de landelijke nota Gezondheidsbeleid komt de opdracht om het lokale beleid vorm te geven. Hierbij hebben we ervoor gekozen om voor de periode van deze landelijke nota (2020-2024) vier gezondheidsvraagstukken met voorrang aan te pakken:
- Gezondheid in de fysieke en sociale leefomgeving
- Gezondheidsachterstanden verkleinen
- Druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen
- Vitaal ouder worden
In onze regio ligt nu een productengids Jeugdgezondheidszorg waarbij we in 2022 regionale en lokale keuzes maken. Het gaat hierbij om uniforme taken en facultatieve taken.
Vanaf 1 januari 2022 treed het wetsvoorstel ‘Prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg’ in werking. Om een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind te bevorderen en het ontstaan van gezondheids- en ontwikkelingsrisico’s voor het kind te beperken, is het van belang tijdig hulp en ondersteuning tijdens de zwangerschap te bieden. Door de invoering van de nieuwe wet krijgen gemeenten de taak een prenataal huisbezoek aan te bieden aan zwangere vrouwen en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie in hun gemeente.
In de komende jaren richten we ons op een Lokaal Preventie Akkoord waarbij we subregionaal optrekken met de gemeenten Druten en Wijchen. We gaan voor preventief alcoholbeleid, een rookvrije generatie , gezond eten en bewegen en tegengaan van overgewicht.
Nationaal programma Onderwijs :
De coronacrisis heeft een grote impact op kinderen en jongeren. Vanwege de sluiting van het onderwijs tijdens de lockdown hebben verschillende kinderen achterstanden opgelopen. Het gaat hierbij om achterstanden in het leren maar ook op het gebied van motorische- en/of sociaal-emotionele ontwikkeling. Om die reden is het Nationaal Programma in het leven geroepen; een investeringsprogramma voor de komende 2,5 jaar om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. Gemeenten krijgen middelen om scholen te ondersteunen bij de aanpak van de coronavertragingen.
B. Peuter-en kinderopvang - kindcentra :
Voor de kinder-en peuteropvang gaan we ook in 2022 door met de ontwikkeling van de kindcentra (KC) in aansluiting op het onderwijs. Een kindcentrum is een voorziening voor kinderen van 0 tot 12 jaar, waar zij gedurende de dag komen om te leren, spelen en ontwikkelen. Binnen een KC is een vloeiende overgang tussen kinderopvang en onderwijs. Kindcentra werken vanuit één team met één pedagogische visie. We stellen in 2022 nieuwe ambities gericht op de ontwikkeling van het jonge kind, ouderbetrokkenheid en (groepsgerichte) preventie en bewegingsonderwijs. Hierbij stemmen we jeugdhulp en onderwijshulp af op het Nationaal Programma Onderwijs en met name jonge kinderen , dit om de negatieve gevolgen van corona teniet te doen, vaardigheden van leerlingen te vergroten en weer vooruit te helpen.
C. Individuele voorzieningen Natura Jeugd:
Binnen de individuele voorzieningen Natura Jeugd zijn de maatwerkvoorzieningen opgenomen die volgens de Jeugdwet worden verstrekt. In 2022 proberen we via Sociaal Team en monitoring meer zicht te krijgen op de uitgaven en verklaringen van trends. Jaarlijks zijn er namelijk sterke fluctuaties op de verschillende voorzieningen.
De inzet van een praktijkondersteuner Jeugd (POH-jeugd) wordt als een van de kansrijke besparingsmaatregelen voor gemeenten gezien bij de uitvoering van de Jeugdwet, volgens het AEF rapport d.d. 15 december 2020. De inzet van een POH Jeugd betekent dat een breder onderzoek gedaan kan worden, waarbij ook gekeken wordt naar het kind en het gezin. De POH Jeugd kan ook zelf kortdurende hulpverlening uitvoeren. Dat beperkt de verwijzingen naar (intensievere) jeugdhulp. Door de specifieke expertise en kennis van de sociale kaart en contractering in de gemeente is de POH-jeugd beter in staat om jeugdigen direct naar de juiste plek door te verwijzen (naar specialistische aanbieders of juist naar een sociale basisvoorziening). Tenslotte heeft de POH-jeugd de mogelijkheid om langer dan een huisarts in gesprek te gaan met ouders en jeugdigen over dat sommige problemen bij bepaalde fases en/of het leven horen, en problematiek rondom opvoeden en opgroeien daar niet van uitgesloten zijn.
Ambulant jongerenwerk :
Er heeft een brede evaluatie plaatsgevonden van de huidige opdracht van het jongerenwerk, waar de straatcoaches een onderdeel van zijn. Het werkveld (zoals politie, onderwijs, leerplicht) pleit voor meer samenwerking om jongeren eerder in beeld te hebben. Daarom willen we inzetten op een aanpassing in de opdracht naar ambulant jongerenwerk, zoals vermeld in het raadsvoorstel ‘Financiële beheersbaarheid Jeugdwet en Wmo’. Hiermee zorgen we voor betere vroegsignalering, sluit het beter aan bij de Jeugdwet opgaven en voorkomen we opschaling van zorg.
Gedragsdeskundige :
We zetten in op versterking van vakinhoudelijke ondersteuning van het Sociaal Team. Op grond van de Jeugdwet moet het Sociaal Team een gedragsdeskundige consulteren voordat er opgeschaald wordt naar opschaling naar gesloten jeugdzorg. Deze consultatie wordt ook gevraagd voor opschaling naar de regionale jeugdbeschermingstafel.
Overeenkomstig de regionale samenwerking en uitbouw naar opschaling jeugdhulp met verblijf zetten we in op de inzet van advies van een gedragskundige bij ingrijpende maatregelen die grote gevolgen hebben voor het kind en gezin. Bij deze vormen van inzet van dergelijke maatwerkvoorzieningen is altijd ernstige zorgvuldigheid geboden en door middel van de extra consultatie willen we ervoor zorgen dat andere mogelijkheden tot jeugdhulp zijn onderzocht.
Afstemming jeugdhulp-onderwijszorg :
Het is duidelijk dat we voor de jeugdhulp veel winst kunnen behalen door te investeren in het onderwijs, aangezien het vaak om dezelfde kinderen en jongeren gaat die ondersteuning nodig hebben.
We willen een goede aansluiting realiseren tussen jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs in Beuningen en de regio. We ondersteunen passend onderwijs door de jeugdzorg goed te laten aansluiten. Onze doelen zijn:
1. Gezamenlijke organisatie en financiering van jeugd-en onderwijshulp;
2. Vaste gezichten en solide samenwerking;
3. Versterken Schoolmaatschappelijk werk;
4. Projecten in het kader van Preventie.
D. Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd:
Ook in 2022 proberen we de toestroom voor jongeren in langdurig verblijf terug te dringen door eerder zorg te organiseren in de thuissituatie. Bij de langdurige verblijfsvoorzieningen gaat het om hoge kosten. Ook bouwen we voort aan de Gelderse Verbeteragenda, samen met Gecertificeerde Instellingen (GI's), Veilig Thuisorganisaties en de Raad voor de Kinderbescherming.
Gelderse Verbeteragenda:
In 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het landelijke rapport 'Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd' gepubliceerd. De boodschap hierin was duidelijk. In het hele land wachten kinderen en gezinnen te lang op de inzet van jeugdbescherming en van passende jeugdhulp. Nadat de Rechtbank een beschermingsmaatregel heeft uitgesproken duurt het soms nog maanden voordat de hulp goed op gang komt.
Op basis van het rapport van IGJ heeft de Regio Centraal Gelderland de opdracht gekregen om nadere afspraken te maken met Jeugdbescherming Gelderland. Dit heeft geleid tot het opstellen van de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming (GVJB) in april 2020. Deze agenda is breed opgepakt. Hier hebben zich alle 7 jeugdhulpregio's, 3 Veilig Thuis-organisaties, 4 Gecertificeerde Instellingen en de Raad voor de Kinderbescherming in Gelderland aan verbonden. Binnen deze Gelderse Verbeteragenda hebben we samen gewerkt aan twee belangrijke pijlers:
1. Samenwerken en kennisdelen
2. Contracteren en basisafspraken
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling :
Huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) komt in alle lagen van de bevolking voor en werkt ontwrichtend op individuen, gezinnen, het betreffende sociale systeem en de samenleving als geheel. De vijftien gemeenten in de regio Gelderland Zuid werken samen in de regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Door samen te werken komt er meer samenhang in de aanpak en wordt de samenwerking van organisaties op lokaal en regionaal niveau versterkt. Als regio Gelderland Zuid beogen we een veilige sociale omgeving, waarin onze inwoners zich gezond en optimaal kunnen ontwikkelen en participeren aan de samenleving. Onze ambitie is het voorkomen, stoppen en blijvend oplossen van geweld in afhankelijkheidsrelaties.