3. Maatschappelijke ondersteuning

Doelen en financiën

Sociaal Team Beuningen en de versterking van het netwerk
We bouwen in 2022 voort op het fundament van de afgelopen jaren wat betreft het onderhouden en versterken van het netwerk. Dit betekent dat we dusdanig preventief werken dat we ook aansluiten bij bijvoorbeeld buurtnetwerken, seniorenverenigingen en sportverenigingen, omdat zij een signaalfunctie hebben. We verstevigen onze contacten met deze partijen zodat we signalen eerder oppikken en een betere samenwerking tot stand komt tussen preventie en zorg.

In 2022 starten we met het voeren van gesprekken met een nader te bepalen aantal partijen die maatschappelijke ondersteuning verlenen. Het doel is om vanuit zakelijkheid met elkaar in gesprek te gaan, elkaar beter te leren kennen, maar door onderlinge gesprekken ook toe te zien op de kwaliteit van de ondersteuning en het verkennen van actuele ontwikkelingen in Beuningen en het realiseren van de doelstellingen die we binnen het Sociaal Domein willen realiseren.

Meer procesregie door het Sociaal Team
We zetten in op een sterke regievoering door de gemeente. Dit betekent concreet dat de gemeente minder de uitvoerende partij is, maar meer de regie voert op het geheel waarin elke partij als onderdeel van een groter geheel de taken en verantwoordelijkheden uitvoert die bij die betreffende partij behoren. Een van de mogelijkheden waar we een positief effect van verwachten, betreft het starten van een regieteam in Beuningen. We onderzoeken in 2022 de mogelijkheden hiervoor.

Algemene voorzieningen jeugd en Wmo
Binnen het product Algemene voorzieningen jeugd en Wmo geldt dat we in 2022 voortborduren op de koers die we eerder zijn ingeslagen. In algemene zin betekent het een doorontwikkeling op de bestaande structuren zoals we die de afgelopen jaren in Beuningen hebben gebouwd. Voor meer informatie, bijvoorbeeld wat betreft het ambulante jongerenwerk of de gedragsdeskundige verwijzen we naar programma 2 - Jeugd.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
In 2022 zetten we in op een sluitend netwerk van WijkGGZ in Zuid-Gelderland dat de schakel vormt tussen het sociale domein en de huisartsen enerzijds, en de specialistische GGZ, verslavingszorg en gehandicaptenzorg (FACT, opnameklinieken, intramurale verblijfsfuncties) anderzijds.
De belangrijkste functie van de WijkGGZ is dat mensen die psychisch kwetsbaar zijn (m.n. EPA) in hun leefomgeving vroegtijdig worden gezien voordat ze verder ontregeld raken. Hierbij is het essentieel dat wordt samengewerkt met ervaringsdeskundigen.
Voor wat betreft de doorstroom van mensen die wonen in een Beschermd Wonen locatie (of andere vorm van zorg met verblijf vanuit de doelgroepen die vallen onder het convenant Weer Thuis) is regionaal afgesproken dat elke gemeente uitvoering geeft aan tot één woonproject. Wij werken in 2022 samen met de stichting Kamers met Aandacht aan de uitstroom van 4 à 5 cliënten uit een verblijfssetting.

Wet inburgering
Voor de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering werken we samen met gemeenten in de regio. We kopen gezamenlijk inburgeringstrajecten (taalonderwijs) in. Ook de inkoop van schakelprogramma’s voor beroeps- en hoger onderwijs organiseren we regionaal, net als het aansturen en regisseren van de onderwijsroute. De inkoopprocedure is eind 2021 afgerond.
Gemeente Nijmegen treed op als regionale aanbestedende dienst voor alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen.
Andere taken, zoals de brede intake, het opstellen en monitoren van het persoonlijk inburgerings- en participatieplan (PIP), maatschappelijke begeleiding, financieel ontzorgen en de gegevensuitwisseling met ketenpartners, voeren we op gemeentelijk niveau uit. De regiogemeenten stemmen deze onderliggende werkprocessen met elkaar af.

De inburgeraar moet vanaf de komst in de gemeente zo snel mogelijk zelfredzaam worden en meedoen in de samenleving. Naast het leren van de taal is participatie belangrijk. Hierbij is een rol weggelegd voor samenwerkingspartners op regionaal en lokaal niveau en lokale initiatieven. Vooral mensen die in de zelfredzaamheidsroute komen, zijn daarvoor de doelgroep. Voor de groep die de B1-route volgt (met redelijk gemak de taal spreken in dagelijkse situaties) zal WerkBedrijf een rol hebben bij het participatietraject als opmaat naar een reguliere baan. De Zelfredzaamheidroute (Z-route) is voor inburgeraars bij wie we tijdens de brede intake vaststellen dat zij zeer veel moeite zullen hebben met het leren van de Nederlandse taal. Voor deze groep zal het aanbod van projecten in Beuningen uitkomst bieden. Beuningse organisaties hebben al een gevarieerd aanbod, dat in de praktijk verder ontwikkeld zal worden.

Integrale en ontwikkelingsgerichte ondersteuning voor statushouders vraagt om een goed georganiseerd casemanagement (klantregie) binnen de gemeentelijke organisatie. De klant- of casusregisseur is een spilfunctie tussen inburgeraar, gemeente, taalaanbieders, WerkBedrijf, het lokale netwerk en andere ketenpartners. Hij neemt de brede intake af, stelt het PIP op, volgt en bewaakt de doelstellingen van de inburgeraar en spreekt deze aan op zijn of haar gedrag. Daarnaast zal de casusregisseur extra begeleiding moeten geven aan inburgeraars die tot eind 2021 een asielvergunning hebben gekregen. Deze mensen uit de ‘ondertussengroep’ vallen formeel niet onder de nieuwe wet, maar de minister vraagt de gemeente hen ‘in de geest’ van de nieuwe wet te begeleiden. Extra ondersteuning is ook nodig voor inburgeraars die de lening voor de inburgering bijna hebben opgebruikt, maar hun inburgeringsexamen nog niet hebben gehaald.
De functie van casusregisseur zal in 2022 worden ingevuld.

Het Rijk stelt middelen beschikbaar in de vorm van een integratie-uitkering voor 2021 tot en met 2026 voor de gemeentelijke uitvoeringskosten, zoals de uitvoering van de brede intake, de PIP, de handhavingstaken en het financieel ontzorgen. Voor de uitvoering van de leerroutes, de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP), de maatschappelijke begeleiding, de inzet van tolken en de PVT ontvangen we jaarlijks een Specifieke Uitkering.

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2021 11:38:15 met de export van 11/10/2021 11:25:16