Onze maatschappij verandert steeds meer in een informatie- en netwerksamenleving. De ontwikkelingen op het vlak van digitalisering gaan snel en zijn van grote invloed op de dienstverlening van onze gemeente. Informatiebeveiliging en Privacy spelen een steeds belangrijkere rol en onze inwoners en ondernemers verwachten dat we hen snel en digitaal verder kunnen helpen. Deze digitale transformatie zorgt ervoor dat we anders kijken naar de manier waarop onze processen en de informatievoorziening binnen onze gemeente georganiseerd zijn. Om onze dienstverlening goed in te richten is het nodig dat we onze informatievoorziening op orde hebben en verder ontwikkelen. Dit heeft geleid tot het Digitaal Ontwikkel Programma 2021-2024.
Digitaal Ontwikkel Programma 2020 – 2024
Het Digitaal Ontwikkel Programma zorgt ervoor dat we randvoorwaarden in samenhang invullen om nieuwe verbindingen te leggen met onze inwoners, het bedrijfsleven en de leefomgeving in Beuningen. Het DOP geeft invulling aan de landelijke ontwikkelingen en wetgeving op het gebied van dienstverlening en informatievoorziening. We zetten hiermee de digitale transformatie door en brengen onze informatiehuishouding op orde, zodat we in de nabije toekomst klaar zijn om onze dienstverlening zo optimaal en integraal mogelijk in te richten.
In 2022 gaan we verder met het beter inrichten van onze informatievoorziening zodat deze onze normen voor dienstverlening goed kan faciliteren. We werken verder aan het verbeteren van onze digitale dienstverlening, zonder dat we onze fysieke dienstverlening terug brengen. We evalueren het eerste jaar van het Digitaal Ontwikkel Programma om zo onze vervolgstappen in 2023 en 2024 te bepalen.
Informatiebeveiliging
De gemeente beschikt over veel persoonlijke en gevoelige data. Inwoners en ondernemers moeten erop kunnen vertrouwen dat persoonlijke en gevoelige gegevens bij ons in veilige handen zijn. Beveiligingsprocessen en maatregelen zijn belangrijk om de digitale weerbaarheid van de gemeente te verhogen. Met het Digitaal Ontwikkel Programma 2021-2024 brengen we de basis verder op orde. We gaan verder met de implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging. Het vergroten van het bewustzijn en kennisniveau van bestuur en medewerkers blijven we aandacht geven. In 2022 ronden we het ENSIA-traject, net als voorgaande jaren, succesvol af.
Privacy
Nieuwe ontwikkelingen in de informatiesamenleving zorgen voor enorme kansen. Inwoners en ondernemers hebben baat bij de economische groei die nieuwe technologieën kunnen opleveren, zoals het Internet of Things (IoT), big data en Artificiële Intelligentie (AI). Deze ontwikkelingen leiden echter ook tot nieuwe vraagstukken omtrent de bescherming van de privacy, autonomie en grondrechten van inwoners. De gemeente beschermt de gegevens van inwoners en ondernemers en voldoet aan de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Er is steeds een integrale afweging nodig tussen waarden als privacy en informatieveiligheid enerzijds en het oplossen van maatschappelijke opgaven anderzijds. Ook op het gebied van privacy gaan we met het Digitaal Ontwikkel Programma verder met het op orde brengen van de basis. In 2022 werken we verder aan het dynamische register van verwerkingen en kijken we of we privacy by design ook op bestaande processen en applicaties zoveel mogelijk kunnen toepassen. Zo kunnen we de AVG in onze dienstverlening en processen blijven borgen. Het vergroten van het bewustzijn en kennisniveau van bestuur en medewerkers blijven we aandacht geven, samen met het onderwerp Informatiebeveiliging.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het DSO is een centraal portaal waarop straks alle gebruikers volgens de Omgevingswet digitaal elkaar ontmoeten. Zowel de indiener met een ruimtelijk initiatief (inwoner, bedrijf), de opsteller van regels in de vorm van het Omgevingsplan (gemeente), als de toetsende instantie (ODRN) van het initiatief aan de regels van het Omgevingsplan moeten allemaal op ditzelfde DSO kunnen inloggen en werken. Een werkend DSO vormt een van de randvoorwaarden voor het slagen van de Omgevingswet. Op het moment van inwerking treden van de Omgevingswet moet het DSO werken en ook uitgebreid getest zijn.