Crisisbeheersing en brandweer
De VRGZ ontwikkelt een werkwijze voor de afstemming van onderwerpen tussen gemeenten en de VRGZ. Zij gaan zich in 2022 richten op het project VLAM, evenementenadvisering en het zorgcöordinatiecentrum. Dit zijn één van de speerpunten die de VRGZ in haar regionaal beleidsplan heeft opgenomen.
Openbare orde en veiligheid
Ondermijning
Voor een effectieve aanpak moet de meldingsbereidheid van de inwoner over ondermijning verder omhoog. Omdat ondermijning zich afspeelt in een netwerk gaan we specifiek kijken naar doelgroepen die kwetsbaar zijn voor criminele activiteiten. Ook in 2022 zetten we in op uitvoering van controles en voorlichting van doelgroepen als ondernemers, verenigingen en inwoners in ons buitengebied.
We vergroten de (bestuurlijke) weerbaarheid van de gemeente door voortzetting van de interne voorlichtingscampagne.
Ook zetten we in op meer en zichtbare integrale handhaving op bedrijventerreinen en in het buitengebied. Dit kan onder andere door de inmiddels structurele capaciteit voor een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) binnen Tweestromenland. Om de concrete aanpak van ondermijning daadwerkelijk beter vorm te geven, verbeteren wij ook de bestuursrechtelijke aanpak. Onder meer door de implementatie van het in 2021 opgestelde Bibob-beleid, waarmee we voorkomen dat we criminele activiteiten faciliteren.
Thema's die vanaf 2022 meer aandacht gaan krijgen zijn:
- Cybercriminaliteit (computercriminaliteit). Als effect van de corona crisis is het beeld dat de criminele wereld zich steeds meer richten op de digitale wereld. Denk aan misbruik van telefoons, bankpassen en bedrijfssystemen.
- Informatie gestuurd werken. Op welke manier kan er tactisch gebruik worden gemaakt van alle data die verzameld en geregistreerd wordt.
- Zorgfraude. Hiervoor is een regionale werkgroep gestart.
Thema’s die structureel – zowel lokaal als regionaal - onder de aandacht blijven zijn drugs, agenda buitengebied, mensenhandel en zorgfraude.
Zorg en veiligheid
Belangrijkste doelstelling in het plan van aanpak zorg & veiligheid Twee Stromenland is de blijvende aandacht voor afstemming tussen deze twee terreinen.
Vanuit de regionale werkgroep (mix van medewerkers veiligheid en Sociaal Domein) vindt een verbeterslag plaats op de thema's nazorg ex-gedetineerden, verwarde en kwetsbare personen, jeugd, samenwerking met Veiligheidshuis en Veilig Thuis, gezamenlijke casuïstiek. Dit gebeurt door kennisvergroting, kennismaken en afstemmen met netwerkpartners en het inrichten van regionale themagroepen.
In 2022 voorzien wij een doorzetting van het huidige beeld waarin er steeds meer kwetsbare inwoners in de wijken wonen. Vaak met psychiatrische problematiek en/of een uitdaging op verslavingsvlak. Dat heeft effect op de buurten waarin zij wonen. Eerste inzet hierbij zijn de mogelijkheden vanuit het vrijwillig kader. Wil iemand hulp en pakt diegene dat ook op. Als dat niet het geval is worden mogelijkheden binnen de Wvggz (Wet verplichte ggz), strafrechtelijk kader en bestuurlijke mogelijkheden onderzocht. Doel is om de mogelijkheden voor deze laatste optie in 2022 helder in beeld te krijgen om een juiste afweging te maken om deze waar nodig in te kunnen zetten.
Andere thema's waar in 2022 (regionaal) verder aan gewerkt wordt zijn bijvoorbeeld de nazorg aan ex-gedetineerden en het al eerder genoemde mensenhandel dat ook een relatie met zorg en veiligheid heeft.
Handhaving
In 2023 is het integrale VTH-beleid af. Daarna moet intern het document worden geïntegreerd met het eerder geldende handhavingsbeleid.