Een mooie en duurzame woongemeente
- We willen meer bouwen
Om te kijken hoe en op welke plekken er de komende jaren gebouwd kan worden stellen we een Omgevingsprogramma Woningbouw op. Hierin maken we de kwalitatieve en kwantitatieve afwegingen en worden kaders en randvoorwaarden gesteld. Het Omgevingsprogramma Woningbouw geeft inzicht in de woningbouwopgave die we voor ons zien, de potentiële ontwikkellocaties, de ontwikkelstrategie en het kostenverhaal. We zetten in op en realiseren van betaalbare en levensloopgeschikte woningen.
- Duurzaamheid
Voor energiebesparing bij inwoners voeren we de RREW subsidie uit (Regeling Reductie Energiegebruik Woningen). Dit doen we zowel voor huurders als kopers. Daarnaast gaan we in de Vording aan de slag met een pilotproject om energie te besparen in de wijk. De Toekomstbestendig Wonen lening blijven we inzetten als financieel instrument om inwoners te helpen verduurzamen. Het nieuw op te stellen uitvoeringsprogramma zal daarnaast nieuwe specifieke projecten naar voren brengen.
- Wijkaanpak en warmtetransitie
In 2021 is de transitievisie warmte (TVW) opgesteld. In deze visie is op basis van technische informatie onderzocht wat per wijk de meest kosteneffectieve en kansrijke manier is om aardgasvrij te worden. In 2022 geven we invulling aan de vervolgstappen uit de TVW. Hierbij richten we ons vooral op het verminderen van het aardgasverbruik (stimuleren besparing) en onderzoeken we de haalbaarheid van collectieve oplossingen zoals een warmtenet met de afvalenergiecentrale ARN als mogelijke warmtebron.
- Klimaatadaptatie
Ook in 2022 is klimaatadaptatie onderdeel van meerdere projecten van de openbare ruimte waaronder de revitalisatie Vordingen, reconstructie Scheidingsweg en Thomas van Heereveldstraat en reconstructie Houtduiflaan. Met ’operatie Steenbreek’ en inzet van het Dijkmagazijn geven we in onze projecten steeds meer aandacht aan de steeds extremere weersomstandigheden en de aanpassingen die we moeten doen om hiertegen bestand te zijn.
- Afval
Gemeente Beuningen voldoet met een scheidingspercentage van 87% en een hoeveelheid restafval van 74 kg per inwoner per jaar ruimschoots voldoet aan de landelijke VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof). Deze landelijke doelstelling ligt namelijk op een scheidingspercentage van 75% en een hoeveelheid restafval van 100 kg. De hoeveelheid restafval is wel met 8 kg toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren vanwege de corona effecten (landelijke tendens). De verwachting is dat dit weer normaliseert en dat de hoeveelheid restafval zelfs verder afneemt vanwege de invoering van de gescheiden inzameling van luier- en incontinentieafval. We monitoren de resultaten van de inzameling van luierafval en stellen we de inzamelstructuur zo nodig bij.
Naast de aandacht voor het verminderen van de hoeveelheid restafval is het ook noodzakelijk om de kwaliteit van de inzamelde grondstoffen te verbeteren. Hiervoor is een programma gestart in samenwerking met de Dar en de regiogemeenten.
Klaar voor de komst van de Omgevingswet
In 2021 hebben we de Omgevingsvisie opgesteld en vastgesteld en hebben daar ook de inwoners bij betrokken. Dit vormt het ruimtelijk kader voor de toekomst. Op onderdelen zal de Omgevingsvisie in 2022 verder worden uitgewerkt, zoals het beleid voor de agrarische sector. Met Omgevingsprogramma's wordt in Beuningen al volop gewerkt. Ook op het gebied van ICT verandert het nodige en hebben we in 2021 gezorgd voor de noodzakelijke aanschaf en installatie van programmatuur om te kunnen aansluiten op en te kunnen werken met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) medio 2022. Omdat alle gemeenten met dezelfde vraagstukken kampen hebben we de regionale samenwerking verder geïntensiveerd. Dit blijven we in 2022 doen. Waar mogelijk stemmen we zaken af en kijken of er efficiency is te boeken.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het DSO is een centraal portaal waarop straks alle gebruikers volgens de Omgevingswet digitaal elkaar ontmoeten. Zowel de indiener met een ruimtelijk initiatief (inwoner, bedrijf), de opsteller van regels in de vorm van het Omgevingsplan (gemeente), als de toetsende instantie (ODRN) van het initiatief aan de regels van het Omgevingsplan moeten allemaal op ditzelfde DSO kunnen inloggen en werken. Een werkend DSO vormt een van de randvoorwaarden voor het slagen van de Omgevingswet. Op het moment van inwerking treden van de Omgevingswet moet het DSO werken en ook uitgebreid getest zijn.