- Mobiliteitsteams
In onze arbeidsmarktregio is in 2021 als onderdeel van het landelijk sociaal herstelpakket van het Rijk een regionaal mobiliteitsteam gestart voor werkgevers en werknemers die geraakt worden door de coronacrisis. Het mobiliteitsteam biedt in 2021 en 2022 hulp aan met ontslag bedreigd en werkloos geworden personeel of mensen met een wens van baan te veranderen om hen zo snel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Het mobiliteitsteam bestaat uit vakbonden, UWV, en WerkBedrijf. Centrumgemeente Nijmegen ontvangt hiervoor de middelen van het Rijk.
De regierol wordt ingenomen door de Regionale Tafel Arbeidsmarktbeleid (RTA), waarin namens de gemeenten de wethouders Werk en inkomen en Economie deelnemen. De RTA rapporteert vanaf 2021 over haar activiteiten tegelijk met de rapportages van WerkBedrijf.
- Van kwetsbare kandidaten tot volwaardige werknemers
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een beperking staan nog steeds aan de zijlijn. Samen met WerkBedrijf, willen we als regiogemeenten het type werk dat bij deze doelgroep past voor onze regio behouden. Er zijn activiteiten voorbereid en opgezet, zoals 100-banenplan en de samenwerking met BlueView, die in de komende jaren verder worden uitgebouwd. Het gaat dan om het pakken van kansen om de werkgelegenheid bij deze bedrijven te versterken, maar ook om risico’s voor deze bedrijven weg te nemen door detachering mogelijk te maken.
Met banenarrangementen en kandidatenroutes investeert WerkBedrijf ook in kandidaten door hen in een combinatie van een ontwikkelen, leren en werken klaar te maken voor een kansberoep.
- Operatie Mercurius
WerkBedrijf gaat samen met de gemeentelijke participatiecoach en inkomensconsulent met hen in gesprek met zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden. De bedoeling is om bijstandsgerechtigden die al langere tijd een uitkering ontvangen en niet (meer) aangemeld zijn bij WerkBedrijf weer in beeld te krijgen. Die gesprekken gaan niet alleen over werk, maar ook over andere levensgebieden, zoals financiën, gezondheid en activering. Als de gesprekken zijn gevoerd, komt er een passend vervolg op de situatie van de bijstandsgerechtigde. De gesprekken zullen gespreid worden over 3 jaar, van oktober 2021 tot oktober 2024. Het project, Operatie Mercurius, is een samenwerking van de gemeenten Nijmegen, Mook en Middelaar, Druten en Beuningen en wordt gedekt uit de aanvullende re-integratiemiddelen uit de decembercirculaire 2020.
- Participatiecoach
Het stimuleren en begeleiden van inwoners met een bijstandsuitkering voor wie werk (nog) geen optie is, om maatschappelijk actief te zijn, bijvoorbeeld in vrijwilligerswerk is een taak die wij in Beuningen op dit moment onvoldoende uitvoeren. Toch is het belangrijk dat mensen zelfredzaam zijn en zich kunnen ontwikkelen, waardoor uiteindelijk misschien het uitzicht is op een betaalde baan. Door de doelgroep in een breder verband te benaderen sluiten we beter aan op de werkwijze van het Sociaal Team.
- Zorgjongeren
In 2021 is WerkBedrijf voor Beuningen begonnen met het begeleiden van jongeren met een multi-problematiek naar werk of opleiding. Dit is een van de projecten van het lokaal maatwerk bij arbeidsbemiddeling waaraan 25% van het klassieke participatiebudget is gekoppeld. Met dit project gaan wij verder in 2022.
6. Minimabeleid
We houden speciale aandacht voor kinderen uit gezinnen met weinig geld. Het Kindpakket is een pakket aan regelingen en aanbiedingen waar gezinnen die dat nodig hebben gebruik van kunnen maken. We vinden het belangrijk dat kinderen sporten, hun zwemdiploma halen, nieuwe kleren kunnen uitzoeken en leuke dingen doen. Op die manier kunnen zij gezond en gelukkig opgroeien.
In 2021 oriënteren we ons op een nieuw systeem voor de uitvoering van het Kindpakket. We willen het Kindpakket graag nog toegankelijker maken. Ook onderzoeken we de mogelijkheid van het uitbreiden van de doelgroep door de regeling Meedoen op te nemen binnen het (huidige) systeem. Met deze uitbreiding kunnen ook volwassenen nog eenvoudiger gebruik maken van de regeling.
Door de verdubbeling van de taakstelling vanaf 2021 voor het huisvesten van statushouders verstrekken wij meer bijzondere bijstand voor de inrichtingskosten en de huur van de woning in de eerste maand. Het begrote bedrag voor bijzondere bijstand is daarom verhoogd.
7. Schuldhulpverlening:
We bieden hulp en ondersteuning aan alle inwoners die zich melden met financiële problemen of financiële zorgen. In overleg met de inwoners wordt passende en haalbare ondersteuning ingezet. Ook via onze ketenpartners kunnen mensen worden doorverwezen.
Via een landelijk systeem worden alle inwoners met betalingsachterstanden bij huur, energie, water of zorgverzekering bij de gemeente gemeld. De inwoners met een oplopende achterstand worden door de gemeente benaderd met een hulpaanbod.